8 علامت کمبود ویتامین که فریاد بدنتان را درآورده است

کمبود ویتامین (Vitamin deficiency) در بدن حکایت اعتصاب کارگرانی است که فریاد اعتراض‌شان کار کارخانه بدن را برهم می‌زند. مسلم است خوردن شیر و کیک به عنوان صبحانه یا غذاهای فراوری شده به عنوان ناهار و شام به تامین ویتامین های ضروری بدنتان کمک نمی‌کند و میتواند عامل منفی در مسیر لاغری سریع شما باشد. در این مقاله، با علائمی آشنا خواهید شد که احتمالا هرازگاهی بدنتان به عنوان آلارم هشدار با آن دست‌وپنجه نرم کند. خواندن این مقاله کمکتان می‌‌کند این ۸ نشانه را بشناسید و راه درمان آن را بدانید. 

علائم کمبود ویتامین‌ها در بدن

در ادامه مقاله به طور مفصل به علائم کمبود ویتامین که شامل موارد زیر میشود میپردازیم:

  • شکنندگی مو و ناخن‌ها
  • زخم دهانی یا ترک در گوشه‌های لب
  • خونریزی لثه
  • ضعف بینایی شبانه و لکه‌های سفید در چشم
  • پوسته‌پوسته شدن پوست یا شوره سر
  • ریزش مو
  • پوست دانه‌دانه و زبر
  • سندروم پای بی‌قرار

۱. شکنندگی مو و ناخن‌ها؛ از رایج‌ترین علائم کمبود ویتامین در زنان

اگر به‌تازگی شاهد شکننده بودن موها یا ناخن‌تان هستید، احتمالا آلارم هشدار کمبود بیوتین در بدنتان به صدا درآمده است. یکی از دلایل اصلی موها و ناخن‌های شکننده، کمبود بیوتین (ویتامین B7) است. بیوتین به بدن کمک می‌کند تا غذا را به انرژی تبدیل کند.  اگرچه کمبود بیوتین نادر است، ولی درصورت وقوع، باعث نازک شدن، شکستن یا دوشاخه شدن موها و شکنندگی ناخن‌ها شود.

عواملی مانند مصرف طولانی مدت آنتی‌بیوتیک‌ها یا داروهای ضدصرع، همچنین مصرف سفیده تخم‌مرغ خام (به دلیل وجود پروتئینی به نام آویدین که جذب بیوتین را کم می‌کند)، خطر کمبود بیوتین را بالا می‌برد. مواد غذایی غنی از بیوتین شامل: تخم‌مرغ، گوشت اندامی (دل، جگر)، ماهی، گوشت قرمز، لبنیات، مغزها، دانه‌ها، اسفناج، کلم بروکلی، گل‌کلم، سیب‌زمینی شیرین، مخمر، غلات کامل و موز است. درصورت بروز این علائم، می‌توانید با مشورت پزشک مکمل بیوتین را با دوز حدود ۳۰ میکروگرم در روز مصرف کنید.

علائم کمبود ویتامین

یکی از راه‌های کاربردی برای تنظیم تغذیه و دریافت کافی بیوتین و سایر ویتامین‌ها، پیروی از رژیمی اصولی و برنامه‌ریزی‌شده است. در آکادمی رضا ناصری، برنامه غذایی دقیقی طراحی می‌شود که به شما کمک می‌کند بدون سردرگمی در دنیای مکمل‌ها، کمبودهای بدن‌تان را از طریق خوراکی‌های طبیعی جبران کنید و هم‌زمان با تمرین‌های هدفمند، سلامتی را برگردانید. برای راهنمایی بیشتر با شماره ۰۲۱۲۲۷۷۹۵۱۸ تماس بگیرید. 

دریافت برنامه غذایی

۲. زخم دهانی یا ترک در گوشه‌های لب؛ آشناترین علائم کمبود ویتامین گروه ب

زخم‌های دهانی (آفت) یا ترک در گوشه‌های لب گاهی به دلیل کمبود برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی از جمله آهن و ویتامین‌های گروه B (به‌ویژه B1، B2 و B6) باشند. در مطالعه‌ای، حدود ۲۸٪ از افراد مبتلا به زخم‌های مکرر دهانی دچار کمبود یکی از این ویتامین‌ها یا ترکیبی از آن‌ها بودند. مواد غذایی حاوی آهن شامل گوشت، مرغ، ماهی، حبوبات، سبزیجات برگ‌تیره، مغزها، دانه‌ها و غلات کامل هستند.

درنظر بگیرید این مقاله صرفا برای آگاهی شما نوشته شده است. برای اطمینان و درمان کمبود ویتامین نیاز است حتما آزمایش دهید و با پزشک مشورت کنید.

۳. خونریزی لثه؛ شایع‌ترین علائم کمبود ویتامین C

درحالی که مسواک زدن خشن باعث خونریزی لثه می‌شود، کمبود ویتامین C نیز ممکن است نقشی در این قضیه داشته باشد. ویتامین C برای تقویت سیستم ایمنی، ترمیم زخم‌ها و محافظت از سلول‌ها در برابر آسیب ضروری است. بدن قادر به تولید این ویتامین نیست، بنابراین باید از طریق غذا تأمین شود.

کمبود شدید ویتامین C ممکن است باعث به بیماری اسکوروی شود که با خستگی، ضعف عضلانی، درد استخوان‌ها، خونریزی لثه و از دست دادن دندان همراه است. علائم دیگر کمبود ویتامین C شامل کبودی راحت، دیر خوب شدن زخم‌ها، خشکی و پوسته‌پوسته شدن پوست، خون‌دماغ مکرر است. برای تامین ویتامین C کافی، روزانه دست‌کم ۱.۵ تا ۲ لیوان میوه و ۲ تا ۳ لیوان سبزیجات تازه مصرف کنید.

علائم کمبود ویتامین c

در آکادمی رضا ناصری، ما فقط درباره رژیم حرف نمی‌زنیم؛ ما سبک زندگی سالم‌تر به شما یاد می‌دهیم. برای دریافت برنامه ورزشی همین حالا اقدام کنید.

دریافت برنامه ورزشی

۴. ضعف بینایی شبانه و لکه‌های سفید در چشم؛ آشناترین نشانه کمبود ویتامین A

کمبود ویتامین A باعث بیماری به نام شب‌کوری یا ناتوانی در دیدن در نور کم یا تاریکی می‌شود. ویتامین A برای ساخت رنگدانه‌ای به نام رودوپسین در شبکیه چشم ضروری است که به دید در تاریکی کمک می‌کند. درصورت ادامه کمبود، ممکن است بیماری به نام زروفتالمیا (Xerophthalmia) ایجاد شود که با خشکی شدید چشم، لکه‌های سفید فومی‌شکل روی سفیدی چشم همراه است.

منابع خوب ویتامین A شامل جگر، لبنیات، تخم‌مرغ، ماهی، سبزیجات برگ‌تیره و سبزیجات زرد و نارنجی مانند هویج و کدو است. البته توجه داشته باشید ویتامین A محلول در چربی بوده و بدون تشخیص کمبود، نباید مکمل مصرف شود.

بیشتر بخوانید: بهترین مولتی ویتامین برای افزایش وزن

علائم کمبود ویتامین a

۵. پوسته‌پوسته شدن پوست یا شوره سر؛ یکی از علائم کمبود ویتامین در مردان و زنان

درماتیت سبورئیک و شوره سر از اختلالات پوستی هستند که در نواحی چرب پوست ظاهر می‌شوند، مانند پوست سر، صورت، قفسه سینه، زیر بغل و کشاله ران. این شرایط پوستی اغلب با خارش و پوسته‌ریزی همراه بوده و ممکن است به دلیل کمبود ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و B6 (پیریدوکسین) تشدید شوند. برای بهبود، مواد غذایی حاوی این ویتامین‌ها را بیشتر مصرف کنید، از جمله: گوشت، مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، لبنیات، جو دوسر، مغزها، و سبزیجات خاص.

۶. ریزش مو؛ شایع‌ترین علائم کمبود ویتامین‌ها در بدن

ریزش مو بسیار رایج است و دلایل مختلفی دارد. کمبود برخی مواد مغذی ممکن است یکی از عوامل ریزش موهای شما باشد. مواد مؤثر در سلامت مو شامل:

  • بیوتین (B7): کمبود آن نیز با ریزش مو مرتبط است.
  • اسیدهای چرب ضروری (LA و ALA): برای رشد و حفظ سلامت مو لازم‌ هستند.
  • نیاسین (ویتامین B3): کمبود آن می‌تواند باعث بیماری آلوپسی (ریزش موی تکه‌ای) شود.
  • آهن: برای ساخت DNA و رشد فولیکول مو ضروری است. کمبود آن باعث توقف رشد یا ریزش مو می‌شود.

منابع غذایی مفید برای جلوگیری از ریزش مو شامل گوشت، ماهی، تخم‌مرغ، سبزیجات برگ‌تیره، حبوبات، مغزها، دانه‌ها، غلات کامل، روغن‌های گیاهی، گردو، دانه چیا، بذر کتان، و سویا هستند. درنظر بگیرید مصرف بی‌رویه مکمل‌های ویتامین یا ویتامین چاق کننده سریع  و مواد معدنی بدون کمبود واقعی، ممکن است باعث تشدید ریزش مو شود، به‌خصوص در مورد ویتامین A و سلنیوم.

کمبود ویتامین ها در بدن

گاهی‌اوقات راه‌حل ریزش مو نه توی شامپوهای گرونه، نه توی مکمل‌های تبلیغاتی. کلید کار توی تغذیه درسته و البته سبک زندگی سالم. در آکادمی رضا ناصری، ما دقیقاً روی همین دو بخش تمرکز می‌کنیم؛ تغذیه و ورزش. با برنامه‌هایی که مخصوص شرایط بدنی شما طراحی می‌شن، تعادل مواد مغذی مورد نیاز برای رشد مو رو می تونید برقرار کنید و دوباره احساس قدرت و جذابیت رو تجربه کنید. برای مشاوره رایگان و دریافت برنامه تمرین همین حالا با شماره ۰۲۱۲۲۷۷۹۵۱۸ تماس بگیرید.

۷. پوست دانه‌دانه و زبر؛ یکی از نشانه‌های کمبود ویتامین A و C 

یکی از نشانه‌های شایع کمبود ویتامین‌ها، به‌خصوص ویتامین A، C و برخی از ویتامین‌های گروه B، تغییر بافت پوست است. اگر احساس می‌کنید پوستتان به‌جای لطافت، یک بافت زبر و دانه دانه پیدا کرده است، (تقریبا مثل پوست مرغ بعد از کندن پر)، احتمالا بدنتان در تلاش است با زبری پوست روی بازوها، ران‌ها یا حتی گونه‌هایتان هشداری به شما بدهد؛ هشداری که خبر از کمبود ویتامین‌هایی می‌دهد که مسئول بازسازی سلولی و حفظ رطوبت و نرمی پوست هستند. بدون این ویتامین‌ها، پوست نمی‌تواند خودش را به‌درستی ترمیم کند و ظاهر زمخت و زبر رقم می‌زند.

۸. سندروم پای بی‌قرار؛ آلارم کمبود مواد معدنی و آهن

سندرم پای بی‌قرار، یکی از اختلالات شایع عصبی است که با احساس ناخوشایند و تحریک‌کننده‌ای در پاها همراه است و فرد را وادار به حرکت مداوم آن‌ها می‌کند؛ به‌ویژه در ساعات شب‌هنگام که خواب را از سرتان می‌پراند. اگرچه علت دقیق بروز این سندرم هنوز به‌طور قطعی مشخص نشده، اما تحقیقات نشان دادند که کمبود آهن حتی درصورت نداشتن کم‌خونی باعث ایجاد یا تشدید این وضعیت خواهد شد. برای پیشگیری از این کمبود، توصیه می‌شود مصرف منابع غذایی سرشار از آهن نظیر گوشت قرمز، مرغ، ماهی، سبزیجات برگ‌تیره و انواع حبوبات را در رژیم غذایی روزانه خود بگنجانید.

کمبود ویتامین؛ وقتی بدن به فریاد در‌می‌آید

بدن ما همیشه در حال حرف زدن است؛ فقط کافی‌ست زبانش را بشناسیم. ریزش مو، زبری پوست، یا ترک گوشه لب‌ها ممکن است چیزهای ساده‌ای به‌نظر برسند، اما در واقع آلارم‌هایی هستند که از درون ما را به اصلاح سبک زندگی، تغذیه، و توجه بیشتر فرا می‌خوانند. اگر با یکی از علائم کمبود ویتامین دست‌و‌پنجه نرم می‌کنید، وقتش رسیده جدی‌تر به بدنتان نگاه کنید. درصورت بروز این علائم با پزشک مشورت کنید و پیش از آنکه کمبود ویتامین‌ها عملکرد طبیعی بدنتان را مختل کند، تغییری کوچک ولی موثر ایجاد کنید. به عنوان قدمی موثر همین حالا می‌توانید با دریافت برنامه غذایی اصولی و تمرینی رضا ناصری شروع کنید. برای راهنمایی بیشتر نیز می‌توانید با شماره ۰۲۱۲۲۷۷۹۵۱۸ تماس بگیرید.