همهچیز درباره کراتین
کراتین یک اسید آلی نیتروژندار است که به تامین انرژی سلولهای بدن، بهویژه سلولهای عضلانی کمک میکند. کراتین بهطور طبیعی در گوشت قرمز و ماهی وجود دارد و توسط بدن ساخته میشود. با اینحال این ماده را میتوان از طریق مکملها نیز دریافت کرد.
توضیحاتی درباره کراتین در بدنسازی
با ورزش کردن نیاز بدن به دریافت مواد مغذی بیشتر و بیشتر میشود. ورزش و تغذیه مناسب کنار هم است که شما را به هدفتان میرساند. به همین خاطر بسیاری از متخصصان تغذیه و مربیان بدنسازی بعد از گذشت مدتی از شروع حرفهای ورزش، به شما پیشنهاد مصرف بهترین مکمل ورزشی را میدهند.
کراتین یکی از انواع مکمل ورزشی است که مصرف آن به بدنسازها و ورزشکاران حرفهای توصیه میشود. در این مقاله قصد داریم به بررسی همه چیز درباره کراتین بپردازیم. اگر شما هم رویای داشتن یک بدن سالم و عضلات قوی را دارید، خواندن این مقاله قطعا برایتان مفید خواهد بود.
مکمل کراتین چیست؟
کراتین یک اسید آلی نیتروژندار است که به تامین انرژی سلولهای بدن، بهویژه سلولهای عضلانی کمک میکند. کراتین بهطورطبیعی در گوشت قرمز و ماهی وجود دارد و توسط بدن ساخته میشود. بااینحال این ماده را میتوان از طریق مکملها نیز دریافت کرد. کراتین از سه آمینواسید به نامهای آل-آرژنین، متیونین و آل گلیسین تشکیل شده است. این اسید آمینهها حدود یک درصد از خون انسان را تشکیل میدهند.
در بدن انسان حدود 95 درصد کراتین نزدیک عضلههای اسکلتی و حدود ۵ درصد آن در مغز ذخیره میشود و در طی انجام فعالیتهای بدنی مورد استفاده قرار میگیرد. کراتین با ادامه تولید در ماهیچههای در حال کار، به تامین انرژی مداوم عضلات کمک میکند.
مقادیر کمی نیز در قلب، مغز و سایر بافتهای بدن مورد استفاده قرار میگیرد. کراتین و پروتئین تفاوتهای بسیاری با یکدیگر دارند و نباید با هم اشتباه گرفته شوند. بعد از خوردن پروتئین، کراتین از طریق کلیه و کبد در بدن تولید میشود؛ سپس ماهیچهها کراتین را به کراتین فسفات تبدیل میکنند که باعث تقویت عضلات میشود.
انواع کراتین بر اساس مواد تشکیل دهنده
کراتین در بدنسازی انواع مختلفی دارد که هرکدام از آنها باید مطابق با هدف و نیاز بدن شما مصرف شوند. در ادامه به معرفی انواع مکمل کراتین در بدنسازی میپردازیم:
کراتین مونوهیدرات: کراتین مونوهیدرات یک مکمل عالی برای افرادی است که بهدنبال ساختن تودههای عضلانی قوی و به حداکثر رساندن عملکرد بدن و افزایش قدرت هستند. ۹۹ درصد این مکمل کراتینی جذب ماهیچههای اسکلتی میشود و تاثیر چشمگیری بر بهبود عضلهسازی اندام ورزشکاران دارد.
کراتین نیترات: کراتین نیترات یکی از نوعهای جدید کراتین است که با متصل کردن مولکول کراتین با مولکول نیترات، حتی در دوزهای کم روی ماهیچهها و عضلههای ورزشکاران تاثیر میگذارد. کسانی که کراتین نیترات را مصرف میکنند، عضلههای حجیمتری به دست میآورند.
کراتین کری آلکالین: این کراتین در فرمولاسیون خود، حاوی مقدار کمی از پودر قلیایی بیکربنات است. افزودن این پودرهای قلیایی به مکمل، باعث میشود تا هنگام مصرف توسط ورزشکار در معده بهصورت کند و دیر تجزیه شود و قدرت جذب آن توسط ماهیچهها افزایش پیدا کند. کری آلکالین هم در بسیاری از مکملهای قبل از تمرین پیدا میشود.
کراتین سیترات: در این کراتین یک مولکول از کراتین با یک مولکول از اسید سیتریک ترکیب شده است تا ورزشکاران با مصرف آن انرژی بالایی را برای انجام ورزشها به دست آورند. در واقع کراتین سیترات نسبت به کراتینهای دیگر انرژی بیشتری را به عضلههای بدن میرساند.
کراتین هیدروکلراید: کراتین هیدروکلراید باعث نفخ نمیشود؛ زیرا این ماده یک کراتین میکرونیزهشده است.
کراتین منیزیم: در فرمولاسیون کراتین منیزیم یک مولکول کراتین با منیزیم متصل و ترکیب شده است. این ترکیب باعث میشود تا این کراتین در معده محافظت شده، دیر تجزیه شود و جذب آن بالا برود. وقتی سلولهای عضلانی از کراتین منیزیم برخوردار باشند، قدرت بیشتری خواهند داشت.
کراتین فسفات: فرمولاسیون این کراتین با یک مولکول فسفات محدود شده است. فسفات به پرداخت اسید لاکتیکها کمک میکند.
کراتین استر: این کراتین در فرمولاسیون خود یک نوع الکل و یک نوع اسید دارد که باعث افزایش سلامتی و بارگیری سلولهای ماهیچهای میشود. این نوع کراتین به سرعت جذب ماهیچهها شده و افزایش حجم عضلانی را به همراه دارد.
انواع کراتین باعث افزایش عضلهسازی میشوند و عضلات را تقویت میکنند. علاوهبر کراتین، مکملهای دیگری مانند گلوتامین وجود دارند که از نابودی بافت عضلات جلوگیری میکنند و حتی در درمان بیماریها کاربرد دارند.
روش مصرفی کراتین چگونه است؟
یکی از مهمترین نکات برای مصرف مکملهای ورزشی و بدنسازی زمان و روش مصرف آن است. مصرف مکمل کراتین در زمان مناسب تاثیرگذاری و جذب آن را بیشتر میکند.
کراتین بهراحتی جذب عضلات نمیشود و بدن برای انجام این کار به زمان نیاز دارد. به همین خاطر مکملهای کراتین را باید روزانه تا چند هفته بهصورت منظم مصرف کنید که نتیجه مطلوبتان را بگیرید. در این زمان حتما به توصیههای مربی یا متخصص برای مصرف صحیح کراتین توجه داشته باشید.
در بعضی از موارد ترکیب کراتین با سایر مکملها نتیجه بهتری به ارمغان میآورد و جذب کراتین را نیز بالاتر میبرد. از مهمترین موارد برای ترکیب با کراتین میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- ترکیب کراتین و پروتئین وی
- ترکیب کراتین و کربوهیدرات
- ترکیب کراتین و گینر
- ترکیب کراتین و بتا آلانین
- ترکیب کراتین و کافئین یا قهوه
- ترکیب کراتین و گلوتامین
مزایا و فواید کراتین ترکیبی چیست؟
کراتین یک مکمل طبیعی است که برای تقویت عملکرد ورزشی استفاده میشود. این ماده نهتنها بیخطر است، بلکه یکی از موثرترین مکملهای جهان برای ایجاد عضله و قدرت به شمار میرود. از مهمترین تاثیرات کراتین میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- کراتین با افزایش ذخیره فسفوکراتین عضلات باعث تولید انرژی بیشتر میشود.
- کراتین با کاهش میوستاتین به ساخت سریعتر عضلات کمک کرده و از عملکرد آنها پشتیبانی میکند.
- این مکمل عملکرد ورزشی با شدت بالا را بهخوبی بهبود میبخشد و سطح آمادگی جسمانی را بالا میبرد.
- کراتین تاحدودی در درمان بیماری پارکینسون و انواع بیماریهای عصبی مانند آلزایمر، سکته مغزی، صرع و آسیبهای مغزی یا نخاعی موثر است.
- کراتین باعث پایین آمدن سطح قند خون شده و برای مبارزه با دیابت استفاده میشود.
- کراتین در کاهش خستگی بدنی و افزایش عملکرد مغز انسان موثر است.
کراتین ترکیبی از چند آمینو اسید است که در بازسازی و تقویت عضلات نقش دارد. با مشورت متخصص میتوانید در کنار کراتین از قرص آمینو مناسب استفاده کنید تا سریعتر به نتیجه موردنظرتان برسید.
عوارض کراتین چیست؟
کراتین یکی از بهترین مکملهای مصرفی برای ورزشکاران استقامتی است. بااینحال بعضی از افراد تصور میکنند مصرف هرگونه مکملی عوارض ناخوشایندی برای بدن دارد. عوارض کراتین بسیار محدود است و اگر با مشاوره مربی یا پزشک مصرف شود، هیچگونه مشکلی برای فرد ایجاد نمیکند.
با اینحال کالج طب ورزشی آمریکا و آکادمی طب کودکان آمریکا مصرف کراتین را در نوجوانان زیر ۱۸ سال ممنوع کرده است؛ اما سایر افراد نهتنها با مصرف کراتین درگیر عوارض جانبی آن نمیشوند، بلکه از مزایا و فواید کراتین نیز بهره میبرند. ازهمینرو عوارضی مانند آسیب به کبد، کلیه، افزایش وزن، نفخ شکم، کمبود آب، گرفتگی عضلات و ایجاد مشکلات گوارشی در تحقیقات علمی ثابت نشده است و صحت ندارد.
کلام پایانی
کراتین باعث افزایش حجم و عضلهسازی میشود و عملکرد آن بهکلی با مکمل کاهش وزن فرق دارد. مکملهای کاهش وزن سوختوساز را افزایش داده و به تبدیل غذا به انرژی کمک میکنند. هنگام مصرف و ترکیب کراتین با مکملهای دیگر به کاربرد آن توجه کنید و خودسرانه دو مکمل را با یکدیگر ترکیب نکنید.
همچنین میتوانید مقاله انواع تیپ بدنی و سوخت و ساز آنها را نیز مطالعه کنید.