تاثیر مولتی ویتامین بر بدن
مولتیویتامینها بیشترین مکملهای مورد استفاده در جهان هستند و محبوبیت آنها در چند دهه گذشته به سرعت در حال افزایش است. بعضی افراد معتقدند که مولتیویتامینها میتوانند سلامت را بهبود بخشند، بخصوص برای افرادی که سو تغذیه دارند، خطر بیماری های مزمن را کاهش میدهد.
مولتی ویتامین چیست؟
مولتیویتامینها مکملهایی هستند که حاوی بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی مختلف گاهی همراه با مواد دیگر هستند. هیچ استانداردی در مورد اینکه مولتی ویتامین را چه چیزی تشکیل میدهد وجود ندارد و ترکیب مواد مغذی آنها بر اساس نام و محصول متفاوت است.
آنها با چندین نام مختلف، از جمله مولتی ویتامین و مولتی ویتامین مینرال در بازار موجود بوده و در بسیاری از فرمها مانند قرص، کپسول، پودرها و مایعات در دسترس بوده و بیشتر مولتی ویتامینها باید یک یا دو بار در روز مصرف شوند. اطمینان حاصل کنید که برچسب روی محصول را خواندهاید و دستورالعملهای توصیه شده را دنبال میکنید.
مولتی ویتامینها شامل چه موادی هستند؟
13 ویتامین و حداقل 16 ماده معدنی برای سلامت بدن ضروری هستند. بسیاری از آنها در واکنشهای آنزیمی بدن شرکت کرده یا به عنوان هورمونها، مولکولهای سیگنال یا عناصر ساختاری عمل میکنند. بدن این مواد مغذی را برای تولید مثل، نگهداری، رشد و تنظیم فرایندهای بدن نیاز دارد.
مولتی ویتامینها ممکن است حاوی بسیاری از این ویتامینها و مواد معدنی، اما در اشکال و مقادیر مختلف باشند، آنها همچنین میتوانند مواد دیگری مانند گیاهان، اسید آمینه و اسیدهای چرب را هم در خود داشته باشند. از آنجایی که مکملهای غذایی قوانین یکسانی ندارند، مولتیویتامینها ممکن است سطوح بالاتر یا پایینتر برخی از مواد مغذی را نسبت به برچسب روی محصول خود داشته باشند.
در برخی موارد ممکن است حتی تمام مواد مغذی موجود در فهرست ذکر نشده باشد. موارد متعددی از موارد تقلبی در مکملها وجود دارد، بنابراین مهم است که از یک سازنده معتبر و از داروخانهها خرید کنید. همچنین مواد مغذی موجود در مولتیویتامینها ممکن است از مواد غذایی واقعی تهیه شده یا به صورت مصنوعی در آزمایشگاهها تولید شوند.
مولتی ویتامین ها و بیماری های قلبی
بیماریهای قلبی شایعترین علت مرگ در سراسر جهان هستند. بسیاری از مردم معتقدند که مصرف مولتی ویتامینها میتواند به جلوگیری از بیماری قلبی کمک کند. نتایج مطالعات مشاهده شده در مورد مولتی ویتامینها و بیماریهای قلبی متفاوت است. برخی مطالعات خطر ابتلا به حملات قلبی و مرگ را پایین نشان میدهد، در حالی که برخی دیگر تاثیر مثبت چندانی را نشان نمیدهند.
تاثیر مولتی ویتامین بر سرطان
شواهد در مورد مولتیویتامینها و خطر ابتلا به سرطان هم متفاوت است. در برخی مطالعات مصرف مولتیویتامینها بر روی خطر ابتلا به سرطان تأثیر نگذاشته، در حالی که برخی دیگر از داروهای مولتی ویتامین با کاهش خطر ابتلا به سرطان ارتباط داشتهاند.
در یک بررسی، نتایج حاصل از ۵ کار آزمایی تصادفی شده با مجموع 400000 شرکت کننده مورد بررسی قرار گرفت. 31% خطر ابتلا به سرطان را در مردان یافتند، اما در زنان تاثیری دیده نشده است. در دو مطالعه دیگر، یکی در مورد زنان و دیگری در مردان، با استفاده از مصرف مولتیویتامینهای طولانی مدت، کاهش خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ دیده شده است.
آیا مولتی ویتامین ها دارای مزایای دیگری برای سلامتی هم هستند؟
مولتیویتامینها برای اهداف دیگری مانند عملکرد مغز و سلامت چشم هم مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
عملکرد مغز
مطالعات متعدد نشان داده است که مکملهای مولتیویتامین میتوانند در بزرگسالان سالمند حافظه را بهبود بخشند. تاثیر مولتی ویتامین ممکن است خلق و خو را بهبود بخشد. این امر منطقی است، زیرا مطالعات بسیاری ارتباط بین ضعف بدنی و کمبود مواد غذایی را تأیید کردهاند. علاوه بر این، مطالعات زیادی نشان دادهاند که مکملهای مولتی ویتامین میتوانند به کاهش علائم افسردگی نیز کمک کنند.
سلامت چشم
دژنراسیون ماکولا مربوط به افزایش سن علت اصلی نابینایی در سراسر جهان است. یک مطالعه نشان داده است که تاثیر مولتی ویتامین و مواد معدنی آنتیاکسیدان دار ممکن است روند پیشرفت آن را کاهش دهد.
مضرات مولتی ویتامین
اگرچه مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی خوب است، اما در برخی موارد می توانند به طور جدی مضر باشند. ویتامین ها به دو گروه بر اساس حلالیت تقسیم می شوند:
ویتامینهای محلول در آب: مقدار بیش از حد این ویتامین ها از بدن خارج می شود. ویتامینهای محلول در چربی: بدن دارای هیچ راهی برای از بین بردن ویتامین های محلول در چربی نیست و مقدار بیش از حد آنها ممکن است موجب مشکل و بیماری در بدن شود. ویتامین های محلول در چربی شامل ویتامین A، D، E و K هستند.
ویتامین E و K نسبتا غیر سمی هستند. با این حال، ویتامین A و ویتامین D می توانند با اتمام ظرفیت ذخیره سازی بدن، اثرات سمی به وجود بیاورند. زنان باردار باید در مورد مصرف ویتامین A خود دقت بیشتری داشته باشند، زیرا مقدار اضافی با نقص های جنین همراه است.
مسمومیت ویتامین D بسیار نادر است و بعید است با مصرف مولتی ویتامین رخ دهد؛ با این حال، مسمومیت با ویتامین A با خوردن مقدار زیادی مولتی ویتامین محتمل است. اگر شما برنامه غذایی کامل و بدون نقصی دارید، تقریبا به مصرف هیچ گونه مولتی ویتامینی نیاز ندارید.
افراد سیگاری باید از مصرف مولتی ویتامین های با مقدار زیادی بتا کاروتن یا ویتامین A جلوگیری کنند، چرا که ممکن است خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد. مواد معدنی همچنین ممکن است در مکمل های با دوزهای بالا مضر باشند. به عنوان مثال، دوزهای بالا آهن ممکن است برای اکثر افراد خطرناک باشند.
چه کسی باید مولتی ویتامین مصرف کند؟
شواهدی وجود ندارد که مولتیویتامینها باید برای همه توصیه شوند. با این حال، گروههای خاصی وجود دارد که میتوانند از رژیم غذایی با ویتامینها و مواد معدنی و یا تاثیر مولتی ویتامین ها استفاده کنند.
افراد مسن: جذب ویتامین B12 با افزایش سن کاهش مییابد و افراد سالخورده ممکن است نیاز به مقدار بیشتری از کلسیم و ویتامین D داشته باشند. تاثیر مولتی ویتامین بر گیاهخواران: این افراد در معرض خطر کمبود ویتامین B12 هستند، زیرا این ویتامین تنها در غذاهای حیوانی یافت میشود. آنها ممکن است در کلسیم، روی، آهن، ویتامین D و اسیدهای چرب امگا ۳ هم کمبود داشته باشند. زنان باردار و شیرده: زنان باردار و شیرده باید درباره این موضوع با پزشک خود صحبت کنند.
کلام پایانی
در نهایت متوجه شدیم که مصرف مولتی ویتامین برای درمان یا پیشگیری از کمبود ویتامین ناشی از رژیم غذایی ضعیف، بیماری خاص یا در هنگام بارداری مورد استفاده قرار میگیرد. ویتامینها عناصر سازنده مهم بدن محسوب میشوند و به حفظ سلامت شما کمک میکنند.
همچنین میتوانید مقاله چی بخوریم لاغر بشیم؟ را نیز مطالعه کنید.