همه چیز درباره آدرنالین
هنگامی که یک موقعیت استرس زا رخ می دهد و قلب شما شروع به تپش می کند. دستان شما شروع به عرق می کند و شما به دنبال فرار می گردید. این پاسخ از هورمون آدرنالین ناشی می شود. این هورمون اپی نفرین نیز نامیده می شود. بخش مهمی از واکنش بدن در هنگام مبارزه یا فرار است. اما قرار گرفتن بیش از حد در آن می تواند برای سلامتی مضر باشد.
آدرنالین در مدولا در غدد فوق کلیوی و همچنین برخی از نورونهای سیستم عصبی مرکزی تولید می شود. طی چند دقیقه در یک موقعیت استرس زا، آدرنالین به سرعت در خون ترشح می شود. تکانه هایی را به اندام ها می فرستد تا پاسخ خاصی ایجاد شود
آدرنالین چیست؟
آدرنالین که اپی نفرین نیز نامیده می شود. هورمونی است که توسط غدد فوق کلیوی و برخی از سلول های عصبی ترشح می شود. غدد فوق کلیوی بالای کلیه قرار گرفته است. در تولید بسیاری از هورمون ها مانند آلدوسترون، کورتیزول، آدرنالین و نورآدرنالین نقش دارد. غدد فوق کلیوی توسط غده دیگری به نام غده هیپوفیز کنترل می شود. غدد فوق کلیوی به دو قسمت غدد بیرونی (قشر آدرنال) و غدد داخلی (مدولا آدرنال) تقسیم می شوند. غدد داخلی آدرنالین تولید می کنند.
آدرنالین یک هورمون استرس است که به نام اپی نفرین شناخته می شود. آدرنالین که توسط غدد فوق کلیوی تولید می شود و در جریان خون آزاد می شود. بخشی از پاسخ مبارزه یا فرار است. این هورمون هنگام مواجهه با استرس زا یا تهدید، سیستم عصبی را تحریک می کند.
عملکرد آدرنالین
آدرنالین باعث واکنش بدنی یا فرار بدن می شود. این واکنش باعث گشاد شدن مجاری هوا می شود تا اکسیژن مورد نیاز ماهیچه ها را برای مبارزه با خطر یا فرار به ماهیچه ها برساند. آدرنالین عروق را منقبض کرده تا خون دوباره به عضلاتی مانند قلب و ریه ها برود. توانایی بدن برای احساس درد نیز در نتیجه آدرنالین کاهش می یابد. به همین دلیل می توانید زمان آسیب دیدگی فرار کرده یا مبارزه کنید. آدرنالین باعث افزایش چشمگیر قدرت و عملکرد و همچنین افزایش آگاهی در زمان استرس زا می شود. پس از کاهش استرس، اثر آدرنالین می تواند تا یک ساعت ادامه یابد.
در حال دوچرخه سواری هستید و ناگهان شخصی ظاهر می شود که باعث انحراف شما می شود. بدن شما آدرنالین تولید می کند. منجر به واکنش فیزیکی فوری می شود. ممکن است عرق کنید، ضربان قلب خود را احساس کنید یا بدن شما میلرزد. این یک واکنش طبیعی است. وقتی در موقعیت خطرناک، ناامن یا مشکل ساز هستید. این آدرنالین می تواند به شما در واکنش سریع کمک کند.
هنگامی که در یک استادیوم شلوغ روی صحنه می روید. قبل از یک مسابقه ورزشی رقابتی، هنگامی که روی یک ترن هوایی هستید، یا اگر در میانه مشاجره قرار دارید، می توانید افزایش آدرنالین را تجربه کنید.
این هورمون همچنین به عنوان هورمون مبارزه یا فرار شناخته می شود. در پاسخ به موقعیت استرس زا، هیجان انگیز، خطرناک یا تهدید کننده منتشر می شود. این هورمون به بدن شما کمک می کند تا سریعتر واکنش نشان دهد. ضربان قلب را سریعتر می کند. جریان خون در مغز و ماهیچه ها را افزایش می دهد و بدن را تحریک می کند تا از قند برای سوخت استفاده کند. هنگامی که آدرنالین به طور ناگهانی ترشح می شود. اغلب به عنوان افزایش آدرنالین نامیده می شود.
مشکلات مرتبط با آدرنالین
آدرنالین بخش مهمی از توانایی بدن شما برای زنده ماندن است. اما گاهی اوقات بدن هنگامی که تحت استرس است اما با خطر واقعی روبرو نیست. هورمون را آزاد کرده. می تواند احساس سرگیجه، سبکی سر و تغییرات بینایی ایجاد کند. همچنین، آدرنالین باعث آزاد شدن گلوکز می شود که از آن در هنگام مبارزه یا فرار استفاده می شود. هنگامی که هیچ خطری وجود ندارد، آن انرژی اضافی هیچ فایده ای ندارد و می تواند باعث بی قراری و تحریک پذیری فرد شود. سطوح بیش از حد بالای هورمون به دلیل استرس بدون خطر واقعی می تواند باعث آسیب قلبی، بی خوابی و احساس عصبی شود.
شرایط پزشکی که باعث تولید بیش از حد آدرنالین می شود نادر است. اما می تواند رخ دهد. به عنوان مثال، اگر فردی تومورهایی روی غدد فوق کلیوی داشته باشد. ممکن است بیش از حد آدرنالین تولید کند. منجر به اضطراب، کاهش وزن، تپش قلب، ضربان قلب سریع و فشار خون بالا می شود.
ویژگی مهم آدرنالین
آدرنالین که در کنار کورتیزول و آلدوسترون تولید می شود. هنگامی که در بحران هستید یا احساسات قوی مانند هیجان یا ترس را تجربه می کنید، ترشح می شود. به طور خودکار اتفاق می افتد. هنگامی که این هورمون ترشح می شود. پیام ها به اندام های مختلف بدن شما مانند قلب و ریه ها ارسال می شود.
هنگامی که آدرنالین ترشح می شود. ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- افزایش فشار خون
- افزایش ضربان قلب
- حواس تقویت شده
- کاهش حساسیت به درد
- مردمک بزرگ شده
- لرزش اندام
- تعریق بیش از حد
هنگامی که در وضعیت جنگ یا گریز قرار دارید. ممکن است سریعتر از حالت عادی بدوید. یا حتی اگر مجروح شده اید احساس درد نکنید. این می تواند زمانی رخ دهد که بدن شما به حالت زنده ماندن تغییر می کند.
وقتی در موقعیت های خطرناک و ناامن قرار دارید. این واکنش می تواند به شما در حفظ امنیت کمک کند. هنگامی که وضعیت تغییر کرد و دیگر با تهدید یا استرس روبرو نیستید. بدن شما شروع به آرامش می کند و علائم کاهش می یابد. اثرات آدرنالین بر بدن و ذهن
برخی افراد دوست دارند اوج آدرنالین را تجربه کنند. بانجی جامپرها، اتومبیل رانی و ورزشکاران ممکن است. این احساس را تعقیب کرده و خود را از مرزهای خود فراتر ببرند. برای جویندگان هیجان، آدرنالین اعتیادآور است.
تولید زیاد این هورمون می تواند مشکل ساز شود. به خصوص اگر استرس مزمن را تجربه می کنید. اگر دائما در حالت جنگ یا گریز باشید. علائم طولانی مدت را تجربه خواهید کرد. می تواند به ذهن و بدن شما آسیب برساند.
افزایش بیش از حد آدرنالین
افزایش بیش از حد این هورمون می تواند منجر به موارد زیر شود:
- مشکلات گوارشی
- سردرد
- تنش عضلانی
- بیخوابی
- افزایش وزن
- اضطراب
- افسردگی
- فشار خون بالا
- بیماری قلبی
- سکته
در صورت عدم تولید هورمون کافی یا تولید بیش از حد، اختلالات غده آدرنال نیز ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال، فئوکروموسیتوم توموری است که می تواند ناشی از آدرنالین بیش از حد باشد. این می تواند منجر به فشار خون بالا و علائم دیگر شود.
تنظیم سطح آدرنالین
شاید شما در محیطی با استرس بالا، مانند بیمارستان یا مدرسه کار می کنید. یا با عوامل استرس زای شخصی روبرو هستید. مانند مشکلات زناشویی که می تواند باعث اضافه بار آدرنالین شود.
برای محدود کردن دفعات افزایش آدرنالین، می خواهید عوامل استرس زای زندگی خود را برطرف کرده و استراتژی های مقابله سالم را تمرین کنید. شامل موارد زیر است:
- ورزش روزانه
- مراقبه
- تنفس عمیق
- استراحت آگاهانه
- تغذیه سالم
- محدود کردن مصرف کافئین یا الکل
استرس طولانی مدت برای سلامتی و رفاه شما مضر است. اما می توان آن را برطرف کرد. اگر در به حداقل رساندن استرس در زندگی خود مشکل دارید. توصیه می کنیم با یک متخصص بهداشت روانی صحبت کنید که می تواند راهکارهای مقابله یا گزینه های درمانی را ارائه دهد.
نحوه کنترل آدرنالین
یادگیری تکنیک های مقابله با واکنش استرس بدن بسیار مهم است. تجربه برخی استرس ها طبیعی است و حتی گاهی برای سلامتی مفید است.
اما با گذشت زمان، افزایش مداوم آدرنالین می تواند به عروق خونی شما آسیب برساند. فشار خون شما را افزایش داده و خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را افزایش دهد. همچنین می تواند منجر به اضطراب، افزایش وزن ، سردرد و بی خوابی شود.
برای کمک به کنترل این هورمون، باید سیستم عصبی پاراسمپاتیک خود را فعال کنید که به عنوان سیستم استراحت و هضم نیز شناخته می شود. پاسخ استراحت و هضم برعکس پاسخ مبارزه یا گریز است. این به افزایش تعادل در بدن کمک می کند و به بدن شما اجازه می دهد استراحت کرده و خود را ترمیم کند.
موارد زیر را امتحان کنید:
- تمرینات تنفس عمیق
- مراقبه
- تمرینات یوگا
- رژیم متعادل و سالم
- محدود کردن مصرف کافئین و الکل
- از تلفن همراه، چراغهای روشن، رایانه، موسیقی بلند و تلویزیون قبل از خواب خودداری کنید.
با دوستان یا خانواده خود در مورد موقعیت های استرس زا صحبت کنید تا کمتر در طول شب در مورد آنها صحبت کنید. به طور مشابه، می توانید خاطرات احساسات یا افکار خود را نیز کنترل کنید.
کلام پایانی
این هورمون یک واکنش طبیعی و انسانی است. شما نباید از برخی فعالیتها مانند سخنرانی در جمع به منظور اجتناب از احساس اضطراب آمیز این هورمون اجتناب کنید. اما انجام رفتارهای مخاطره آمیز نیز میتواند مشکلساز باشد. اگر معتاد به آدرنالین هستید. اقدامات احتیاطی را برای محافظت از خود و اطرافیان خود انجام دهید.
اگر به طور مکرر ترشح زیاد این هورمون را تجربه می کنید یا برای مقابله با یک اختلال اضطرابی یا سایر عوامل استرس زای روانی به استراتژی های بیشتری نیاز دارید، با یک درمانگر مشورت کنید. افزایش این هورمون می تواند نجات دهنده زندگی باشد. همچنین می تواند طاقت فرسا باشد. اگر نمیتوانید استرس خود را مدیریت کنید یا احساس میکنید.
همچنین میتوانید مقاله تاثیر ورزش بر افسردگی را نیز مطالعه کنید.