خوراکیهای مناسب سردرد
تغذیه یکی از اساسیترین بخش زندگی هر فرد است. چنانچه مواد غذایی مناسب و سالم در سبد غذایی خود قرار دهید، میتوانید از بروز بسیاری از بیماریها پیشگیری کنید. اگر شما جز آن دسته از افرادی هستید که از سردردهای همیشگی خود رنج میبرید، بهتر است رژیم غذایی خود را تغییر دهید.
تفاوت سردرد میگرنی با سردرد معمولی
افرادی که سردردهای میگرنی را تجربه کردهاند، خوب میدانند که با انواع دیگر بسیار متفاوت دارد. در واقع درد با شدت بیشتری احساس میشود. همچنین بیشتر درد در یک طرف سر احساس شده و همراه با حالت تهوع یا حساسیت به نور در فرد ایجاد میشود. در واقع بهدلیل التهاب ایجاد شده در سلولهای عصبی، درد بهشدت احساس میشود.
آیا تغذیه سالم و درمان میگرن با یکدیگر در ارتباطاند؟
رژیم غذایی یا تغذیه مهمترین اقدامی است که باید برای کنترل و درمان میگرن خود در نظر داشته باشید. بیشتر افراد در زندگی خود بارها سردرد را تجربه کردهاند. بیش از ۳۰ درصد آنها دچار سردردهای میگرنی میشوند. معمولا سردردهای میگرنی عارضههای جسمی بیشتری نسبت به سردردهای معمولی دارند.
مطالعات و تحقیقات اخیر نشان داده است، داشتن یک رژیم غذایی مناسب میتواند تا حد زیادی برای درمان و پیشگیری از اینگونه سردردها مؤثر واقع شود. غذاهایی که مواد نگهدارنده یا طعمدهندههای مصنوعی ندارند، بهترین مواد غذایی برای شما هستند. مصرف مواد غذاهایی که تا به امروز برای درمان سردرد میگرنی ثابت شدهاند، به شرح زیر است:
- سبزیجات به رنگ نارنجی، زرد و سبز مانند کدو حلوایی، سیب زمینی، هویج و اسفناج
- نوشیدن آب
- مصرف برنج بهخصوص برنج قهوهای
- میوه خشک شده یا میوههای پخته شده غیر از مرکبات مانند گیلاس یا زغالاخته
- مصرف شیرینکنندههای طبیعی
چه غذاهایی از ایجاد سردرد پیشگیری میکند؟
همانطور که گفته شد داشتن یک رژیم غذایی مناسب میتواند از ایجاد سردرد جلوگیری کند. یک رژیم غذایی سالم باید شامل موارد زیر باشد:
- میوه
- سبزیجات
- پروتئینهای بدون چربی
- غلات سبوسدار
نکته: حتما باید دقت داشته باشید که از مصرف غذاهایی حاوی مواد نگهدارنده، خودداری کنید.
بسیاری از عوامل دیگر نیز میتوانند سبب ایجاد سردردهای میگرنی در افراد شوند. موارد زیر زمینهساز ایجاد سردرد در هر فرد خواهد بود:
- تغییرات آبوهوا
- بوهای آزاردهنده
- استرس
- عدم خواب کافی
- تغییرات در میزان استروژن
مصرف برخی از مواد غذایی در جلوگیری از این عارضه بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
میوهها، سبزیجات و حبوبات
بهطور کلی میوهها، سبزیجات و حبوبات حاوی استروژنهای گیاهی هستند. در واقع مصرف این دسته از مواد غذایی در کنترل میزان استروژن در بدن بسیار تأثیرگذار است. خانمها در طی دوره عادت ماهانه خود دچار افت سطح استروژن میشوند، این امر در نهایت منجر به سردرد خواهد شد.
مصرف ماهی چرب
ماهی چرب جز آن دسته از مواد غذایی است که میتوان با مصرف آن از بروز میگرن جلوگیری کرد. ماهیهایی مانند قزلآلا و شاهماهی منابع غذایی خوبی برای شما خواهند بود. همچنین این ماهیها حاوی منابع غذایی مانند اسیدهای چرب امگا ۳، EPA و DHA است.
مصرف قهوه
مصرف بیش از حد کافئین منجر به سردرد در بعضی از افراد میشود. اما زمانی که دچار سردردهای میگرنی هستید، نوشیدن یک یا دو فنجان قهوه به تسکین این عارضه کمک بسیاری خواهد کرد. در واقع عملکرد کافئین به گونهای است که سبب کاهش التهاب رگهای خونی میشود. اما در مصرف کافئین زیاده روی نکنید؛ چراکه مصرف بیرویه آن سبب بروز سردرد میشود.
مصرف زنجبیل
تحقیقات نشان میدهد این ماده غذایی گرم حاوی ترکیباتی بسیار ارزشمند مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی است که میتواند برای درمان سردرد بسیار مفید باشد. در اغلب مواقع افرادی که دچار میگرن میشوند حالت تهوع را نیز تجربه میکنند.
در صورتی که مصرف زنجبیل سردرد را درمان نکند، قطعا برای رفع حالت تهوع بسیار مؤثر خواهد بود. بنابراین بهتر است در هنگام پخت غذا از این ادویه همراه با دیگر ترکیبات استفاده کنید. همچنین میتوانید هنگام بروز سردرد یک یا دو قاشق مرباخوری از پودر زنجبیل را همراه با آب در طی روز بنوشید تا تأثیر آن را ببینید.
مصرف غذاهای غنی از منیزیم
مواد غذایی مانند غلات، حبوبات و سبزیجات با رنگ تیره حاوی مقادیر زیادی از منیزیم است. تحقیقات نشان میدهد که منیزیم در بدن افراد دچار میگرن، به حد کافی وجود ندارد. در واقع کمبود منیزیم در بدن منجر به سردرد خواهد شد.
مصرف روزانه مقادیر ۳۱۰ تا ۳۲۰ گرم منیزیم برای خانمها و ۴۰۰ تا ۴۲۰ میلی گرم برای آقایان توصیه میشود. اگر دچار کمبود منیزیم هستید، میتوانید ۴۰۰ تا ۷۰۰ میلیگرم در روز برای کنترل سردرد خود مصرف کنید. تخم کدو تنبل و بادام منابع خوبی از منیزیم است.
نوشیدن آب به مقدار کافی
آب بهعنوان یک غذا محسوب نمیشود، اما میتوان از آن بهعنوان یک نوشیدنی ارزشمند یاد کرد؛ زیرا یکی از دلایل مهم ایجاد سردرد در افراد کمبود آب است. بنابراین در طی روز ۸ لیوان آب بنوشید. در واقع مطالعات نشان میدهد، بیش از نیمی از افراد که دچار سردرد میشوند با نوشیدن آب شدت درد آنها کاهش می یابد.
مصرف غذاهایی با سدیم کم
افرادی که در رژیم غذایی نمک کمتری مصرف میکنند، کمتر دچار سردرد خواهند شد. از مصرف غذاهای فرآوری شده و غذاهای غنی از نیترات خودداری کنید.
مصرف غذاهایی حاوی کلسیم و ویتامین D
مصرف کلسیم و ویتامین D در جلوگیری از سردرد بسیار نقش مهمی دارد. در صورتی که ویتامین D در بدن کم باشد، قطعا به اندازه کافی کلسیم مورد نیاز بدن جذب نخواهد شد. به همین جهت مصرف غذاهایی حاوی ویتامین D نقش بسیار مهمتری دارد. مواد غذایی حاوی ویتامین D و کلسیم شامل لبنیات، شیر سویا، آبپرتقال و تخممرغ میشوند.
در نتیجه، یکی از مهمترین اقداماتی که باید جهت درمان سردرد به آن دقت داشته باشید، رژیم غذایی است. کمبود یا مصرف بیش از حد برخی از مواد غذایی میتواند در بروز چنین عارضهای بسیار مؤثر باشد.
بنابراین میبایست اطلاعات خود را در خصوص خواص و ارزش مواد غذایی بالا ببرید تا با انجام سادهترین نکات این عارضه را درمان کنید. همچنین با مراجعه به کلینیک درد میتوانید از توصیه پزشکان در خصوص تغذیه مناسب جهت جلوگیری و درمان سردرد مشورت بگیرید.
کلام پایانی
اگر میخواهید که سریعتر سردرد شما درمان شود علاوه بر رعایت رژیم غذایی سالم، بهتر است با پزشک متخصص درد نیز مراجعه کنید. پزشکانی که در کلینیک درد مشغول هستند به شما بهترین درمان را به روشهای مختلفی پیشنهاد خواهند داد تا تأثیرگذاری بیشتری را مشاهده کنید.
همچنین میتوانید مقاله غذاهای رژیمی را نیز مطالعه کنید.