تاثیر ورزش بر سلامت روان
تمرینات ورزشی فقط مختص رشد عضلات و خوشفرم کردن بدن نخواهد بود. میتواند علاوه بر سلامت جسمی باعث بهبود سلامت روحی شما نیز شود. افرادی که به طور منظم اقدام به تمرینات ورزشی میکنند همواره در کارهای روزمره از انرژی فوقالعادهای برخوردار بوده و احساس آرامش بهتری دارند و دارای اعتماد به نفس بالاتری نیز هستند. به صورت کلی همه تمرینات ورزشی بهتنهایی بهعنوان یک داروی قدرتمند برای بسیاری از چالشهای رایج سلامت روان خواهد بود. متأسفانه بسیاری از مردم سراسر جهان با مشکل افسردگی و بیماریهای روانی دسته پنجه نرم میکنند. ورزش کردن بهانه خوبی است تا بتوان به مقابله با این بیماریها پرداخته وزندگی بهتر و سالمتری را تجربه کنیم.
فواید ورزش برای سلامت روان چیست؟
بهطورکلی ورزش کردن میتواند تأثیر مثبتی بر روی بیماریهایی چون افسردگی، اضطراب و بیش فعالی داشته باشد. ورزش میتواند استرس را بهطور کامل نابود کند و حافظه را نیز بهبود بخشد و همچنین به نحوه خوابیدن افراد نیز کمک کند. تحقیقات زیادی نشان داده است که برای بهرهمندی از فواید ورزش برای سلامت روان لازم نیست حتماً یک برنامه طولانیمدت و فشرده جهت تناسباندام داشته باشیم حتی مقدار کم ورزش ولی مستمر میتواند تفاوت فاحشی را ایجاد کند. صرفنظر از سن و سطح توانایی، شما قادرید تا یاد بگیرید چگونه میتوان از ورزش بهعنوان یک ابزاری قدرتمند برای مقابله با مشکلات بهره برد.
فواید ورزش برای سلامت روان
ورزش کردن برای هر شخص دلایل منطقی خودش را دارد. سلامت قلب و عروق، ساختن و خوشفرم کردن عضلات و همچنین بهبود روحیه باعث شده متقاضیان ورزش در هر سنی چه کودکی و چه بزرگسالی آن را انجام دهند.
فواید ورزش برای اختلال کمتوجهی و بیش فعالی
اختلال کمتوجهی و یا همان بیش فعالی را در علم پزشکی بانام ADHD معرفی میکنند. اختلال بیش فعالی بهعنوان یک اختلال مغزی است که بر نحوه توجه، تحرک و کنترل رفتار شما تأثیرگذار است. این اختلال در تمامی سنین از کودکی تا بزرگسالی شایع است اما بهطورکلی ADHD را یک اختلال روانی در کودکان معرفی میکنند. ورزش منظم یکی از سادهترین و مؤثرترین راهها برای کاهش علائم ADHD، بهبود تمرکز، افزایش انگیزه و بهبود خلقوخو خواهد بود. انجام انواع تمرینات ورزشی به دلیل اینکه بدن را با چالشهای مختلفی روبرو میکند باعث خواهد شد سطح دوپامین (مهمترین عنصر لذت در بدن) را افزایش داده و با تنظیم ترشح هورمونها باعث خواهد شد محرک سیستمهای عصبی در مغز به کارافتاده و فرد ارتباط بهتری با جامعه و هم نوعان خود داشته باشد. طبق نظر پزشکان ورزش کردن باعث میشود مقادیر شیمیایی در مغز به نام دوپامین و نوراپینفرین نیز افزایش یابد که خود داروی متداولی برای جلوگیری از اختلال کمتوجهی و یا بیش فعالی است.
فواید ورزش برای کاهش اضطراب
آیا تا به حال توجه کردهاید زمانی که در کارهای روزمره دچار استرس هستید برای بدن شما چه اتفاقی خواهد افتاد؟ زمانی که شما استرس را تجربه میکنید بدن شما هورمونهای مختلفی را ترشح میکند تا به بدن در مواجهه با استرس واکنش نشان دهد. برخی حالات ازجمله منقبض شدن ماهیچهها بهخصوص در صورت، گردن و شانه رخ میدهد. از طرفی استرس میتواند باعث بیخوابی، درد معده و یا حتی افزایش ضربان قلب شود. ورزش کردن یک راه مؤثر برای شکستن این چرخه است. فعالیت بدنی منظم ناشی از تمرینات ورزشی علاوه بر ترشح اندورفین در مغز به شل شدن عضلات و کاهش تنش در بدن کمک شایانی خواهد کرد. تاثیر ورزش بر استرس و اضطراب به قدری زیاد است که ورزش کردن تقریبا موثرترین راه برای تخلیه تنشهای روزمره از طریق تحرک بدنی شناخته می شود. با اینحال این مهم است که شما عزیزان تمریناتی را انتخاب کنید که ترس از انجام آن نداشته باشید و برایتان لذتبخش باشد. برای مثال اگر آب را دوست ندارید لزومی ندارد به ورزش شنا بپردازید تقریباً هر نوع ورزشی میتواند به شما در کاهش اضطراب کمک شایانی نماید.
فواید ورزش برای کاهش افسردگی
میلیونها انسان در سراسر جهان هرساله از بیماری افسردگی رنج میبرند اما برخی از این افراد دچار افسردگی بالینی (شدید) میشوند. اینگونه افراد همواره درصدد پیدا کردن راهی برای کاهش این علائم از طریق برخی مراقبتهای اولیه و درمانهای دارویی خواهند بود؛ اما با توجه به شواهد در زمینه تاثیر ورزش بر افسردگی ، افزودن تمرینات ورزشی میتواند نتایج درمانی را برای اینگونه بیماران سرعت بخشد. تمرینات ورزشی بهعنوان یک مداخله رفتاری (رفتاردرمانی) تلقی میشود که در کاهش علائم افسردگی نقش مؤثری دارد.
فواید ورزش در ترومای روانی
ترومای روانی یا ضربه روحی را در علم پزشکی با نام PTSD میشناسند. بهصورت کلی ترومای روانی معمولاً به خاطر وجود یک احساس عاطفی تلخ و آسیبزا و یا حتی حادثه ناگوار درگذشته فرد به وجود میآید. افرادی که مبتلابه ترومای روانی هستند در صورتیکه به دنبال راه درمان نباشند تا سالها با آن دسته و پنجه نرم کنند. بهصورت کلی ترومای روانی در افراد به اشکال مختلفی چون انکار واقعیت، غم پنهان، گرفتگی عضلات، ناامیدی و حتی عصبانیت در کارهای روزمره هویدا میشود. تأثیر تمرینات ورزشی برای ترومای روانی باعث کاهش یک علائمی بانام Flight to flight یا همان واکنشی موسوم به پاسخ جنگ یا گریز در هنگام مواجه به علائم خواهد شد. مکانیسم تأثیر ورزش بر روی ترومای روانی بهگونهای است که باعث تعادل طبیعی در مواجهه با خطر در هنگام ترشح آدرنالین و اندورفین خواهد بود. زمانی که اقدام به ورزش میکنید سیناپسهای عصبی که اصلیترین عنصر زیستی در انتقال تحریکهای عصبی است ترمیمشده و بهعنوان یک داوری خارقالعاده در درمان ترومای روانی عمل خواهد کرد.
فواید ورزش بر کنترل اعتیاد
تقریباً اکثر پزشکان معتقدند انجام تمرینات ورزشی بر روی کنترل اعتیاد مؤثر است به بیانی ساده انجام تمرینات ورزشی به دلیل اینکه ذهن و روح شمارا تسخیر میکند باعث خواهد شد افراد دچار فکرهای مزاحم و وسوسهانگیز چون مصرف الکل و یا سیگار نشده و بهخوبی آن را کنترل کنند. مصرف داروهای مکمل شاید بتواند بهنوعی مصرف سرانه را کاهش دهد اما به خاطر عوارضی که دارد شاید گزینه مناسبی نباشد تنها درمانی که بدون عارضه خواهد بود انجام فعالیت ورزشی منظم و مفید بدنی برای حذف رغبت به اعتیاد میباشد.
کلام پایانی
حتی اگر شما مشکلات روحی ندارید و بهنوعی یک زندگی عادی را سپری میکنید، باز نباید از تمرینات ورزشی فاصله بگیرید. با انجام فعالیتهای منظم ورزشی همراه با برنامه میتوانید حس بهتری را تجربه کنید. اگر کمتحرک هستید و در انجام برخی کارهای روزمره نیز سریع خسته میشوید. وقت آن رسیده تا روش زندگی خود را تغییر داده و تمرینات مختلفی را در دستور کار قرار دهید. همچنین میتوانید مقاله باورهای غلط رایج در بدنسازی و فیتنس را نیز مطالعه کنید.