فواید تعریق در ورزش

هر انسانی تجربه عرق کردن در زمان ورزش و کار را داشته است. این تصور که زیاد عرق کردن در حین ورزش موجب کاهش وزن می‌شود باور غلطی می‌باشد که همه‌گیر شده است. عرق کردن، واکنش بدن در برابر انجام فعالیت را نشان می‌دهد و بدن از این طریق سلامت خود را به نمایش گذاشته و از آن محافظت می‌کند. دمای بدن انسان در حالت معمول 37 درجه است، لذا زمانی که دمای بدن از این مقدار بالاتر رود،بدن احساس نا امنی کرده و از خود واکنش نشان می‌دهد.

عرق کردن چه مزیت‌هایی دارد؟

یکی از مهم‌ترین مکانیزم های دفاعی بدن عرق کردن است. از فواید عرق کردن در ورزش می توان به دفع سموم از بدن اشاره کرد و در حفظ ارگان‌های حیاتی بدن نقش مهمی را ایفا می‌کند. مهم‌ترین کاری که بدن با عرق کردن انجام می‌دهد، کاهش دمای بدن و خنک کردن آن می‌باشد.

کمک به بهبود زخم در بدن

یکی از غدد عرق موجود در بدن غده آپوکرین است. این غدد بروی سطح پوست قرار داشته و محل ذخیره سلول‌های بنیادی بالغ است. سلول‌های بنیادی بالغ در بهبود زخم‌ها نقش مؤثری را ایفا می‌کنند. بنابراین با عرق کردن زیاد این سلول‌های بنیادی در سطح پوست بیشتر شده و درنتیجه به بهبود زخم‌ها کمک شایانی خواهد شد.

دفع سموم بدن

زمانی که بدن عرق می‌کند نمک، الکل و کلسترول اضافی از طریق منافذ پوست خارج می‌شود. این مواد اضافه، سموم بدن هستند که وجود آن‌ها سلامت بدن را به خطر می‌اندازد. عرق کردن رگ‌های خونی گرفته در بدن را باز می‌کند و خستگی و ورم بدن را از بین می‌برد.

کمک به شادابی پوست

اگر اکسیژن بیشتری به پوست برسد سلول‌های پوستی از آن تغذیه کرده و جریان خون در بدن به گردش درمی‌آید. عرق کردن موجب به جریان افتادن اکسیژن و مواد مغذی در کل بدن می‌شود و درنتیجه موجب سلامت و شادابی پوست می‌شود. با عرق کردن در زمان ورزش منافذ پوست بازشده و چرک و کثیفی، از آن خارج می‌شوند.

کاهش درد

زمانی که با انجام فعالیت بدن عرق می‌کند، اندورفین‌هایی در بدن تولید می‌شوند که همانند یک داروی مسکن عمل کرده و موجب تسکین طبیعی درد می‌شوند.

تهویه بدن

اگر بدن از سلامت کافی برخوردار باشد دمای خود را با تغییر شرایط دمای هوا تغییر می‌دهد.با ورزش منظم می‌توان غدد عرق را در بدن افزایش داده و از این طریق به بدن کمک کرد تا دمای خود را بر اساس دمای محیط جدید تنظیم نماید. عرق کردن موجب دفع سموم از بدن می‌شود و در حفظ ارگان‌های حیاتی بدن نقش مهمی را ایفا می‌کند.

عرق کردن زیاد، سلول‌های بنیادی در سطح پوست را افزایش داده و درنتیجه به بهبود زخم‌ها کمک شایانی خواهد کرد. با عرق کردن در زمان ورزش، منافذ پوست بازشده و چرک و کثیفی، از آن خارج می‌شوند، لذا سلامت و شادابی پوست تضمین خواهد شد.

خطرات زیاد عرق کردن چیست؟

عرق كردن سر در هنگام ورزش، کم آب شدن بدن با تعریق زیاد در ارتباط است. بدن در زمان‌های مختلف از روز، جهت خنک نگه‌ داشتن خود به تعریق می‌پردازد تا خود را از سموم پاک‌ کرده و سلامت خود را حفظ نماید.10 درصد از آب اضافی بدن از طریق عرق کردن دفع می‌شود. از طرفی عرق کردن زیاد، نشان‌دهنده از دست دادن آب بدن است که این امر می‌تواند بسیار خطرناک باشد. به از دست دادن آب بدن، دهیدراسیون می‌ گویند. زمانی که بدن میزان هیدراته‌ی خود را از دست می‌دهد علائمی همچون خستگی شدید، سرگیجه، نبض ضعیف و سریع، ضربان قلب بالا، تشنج و از دست دادن هوشیاری در آن بروز خواهد کرد، که صدمات جبران‌ناپذیری را به دنبال خواهد داشت.

اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که دلیل تعریق زیاد سر و صورت در ورزش دارید این به این معنی است که بدن شما به هیپرهیدروز دچار شده است؛ لذا بهتر است هرچه زودتر به پزشک مراجعه نمایید. اگر عرق کردن شما با عواملی چون تب بالای 40 درجه، درد قفسه سینه، تنگی نفس و ضربان قلب سریع همراه می‌باشد باید به‌ سرعت در پی درمان خود باشید. بدن برای حفظ سلامت خود، باید عرق کند و برای عرق کردن نیز به آب نیاز دارد.

95 درصد از عرق را، آب تشکیل می‌دهد.در اثر ماندن در محیط گرم یا براثر ورزش،دمای بدن بالا می‌رود، بدن با عرق کردن، از بالا رفتن زیاد دمای خود جلوگیری می‌کند. عمل تعریق ارتباط تنگاتنگی با میزان آب بدن دارد لذا اگر به هر دلیل آب بدن خود را از دست‌ داده‌اید باید سریعاً در پی جبران آن برآیید تا بدنتان دچار کم‌آبی نشود زیرا در این صورت دمای بدن به‌طور ناگهانی افزایش‌یافته که این اختلال در عملکرد طبیعی آن را نشان می‌دهد و می‌تواند بسیار خطرناک بوده و موجب گرمازدگی و سستی فرد ‌شود.

مقدار تعریق به چه عواملی بستگی دارد؟

پاسخ بدن هر فرد نسبت به افزایش دما متفاوت است و به عوامل گوناگونی بستگی دارد. به این دلیل است که برخی از افراد با افزایش فعالیت بدنی، تعریق زیاد داشته، از طرفی برخی افراد نیز هستند که با یک ساعت ورزش، تعریقی ندارند.

  • ژنتیک: برخی از افراد به دلایل ژنتیکی دارای غدد تعریق زیادی بوده که این امر موجب می‌شود تا بدن آن‌ها تعریق زیاد داشته باشد.
  • آب‌ و هوا: میزان رطوبت و گرمای هوا موجب عرق کردن زیاد بدن می‌شود.
  • سن: ارگان‌های بدن در سنین جوانی نسبت به سنین پیری عکس‌العمل بهتری را از خود نشان می‌دهند لذا سن فرد در میزان عرق کردن بدن او مؤثر بوده و با تغییر شرایط دمای بدن، سریع‌تر واکنش نشان می‌دهد.
  • میزان تناسب‌ اندام: ازآنجایی‌ که عرق کردن سیستم دفاعی بدن را نشان می‌دهد لذا افرادی که آمادگی جسمانی بالایی دارند و تناسب‌اندامشان بهتر است راحت‌تر عرق می‌کنند.
  • وزن: بدن افرادی که دارای اضافه‌وزن هستند برای تنظیم عملکرد خود به انرژی بیشتری نیاز دارد و همین امر موجب تعریق زیاد می‌شود. لذا هرچه وزن بیشتر باشد، بدن باید بیشتر عرق کند تا بتواند از بالا رفتن دمای خود جلوگیری کند.
  • شدت فعالیت بدنی: با افزایش شدت فعالیت بدنی می‌توان به میزان عرق کردن بدن افزود. فقط توجه داشته باشید که باید آب بدن را نیز تأمین کرد تا بدن بتواند در مقابل تغییر دما عکس‌العمل صحیح داشته باشد.
  • میزان چربی بدن: چربی‌های اضافه بدن ، دمای بدن را بالابرده و این امر موجب تعریق می‌شود. بنابراین هر چه سطح چربی بدن فرد بیشتر باشد بدن با تعریق زیاد روبرو خواهد بود.
  • جنسیت: مردان نسبت به زنان بیشتر عرق می‌کنند ولی غدد عرق زنان بیشتر از مردان است. البته این غدد در بدن بانوان عرق کمتری را ترشح می‌کند.
داشتن یک برنامه غذایی سالم

اگر بعد از انجام فعالیت بدنی مثل ایروبیک یا پیلاتس روی ترازو رفته و مشاهده کردید که اندکی از وزنتان کم شده است، این کاهش وزن موقتی بوده و نتیجه کاهش چربی نیست، بلکه به دلیل از دست رفتن آب بدن از طریق تعریق می‌باشد و با نوشیدن آب به حالت اول باز می‌گردد.

این تصور غلط همواره رایج بوده که عرق کردن بیشتر، برابر با از دست رفتن کالری بیشتر است که درنتیجه آن فرد لاغر خواهد شد. اینکه در جلسه تمرینی خود چه میزان عرق کرده باشید مهم نیست بلکه میزان کالری که بدن شما در اثر انجام فعالیت می‌سوزاند در کاهش وزن شما تأثیرگذار خواهد بود.

کاهش وزن زمانی صورت می‌گیرد که درنتیجه کالری سوزی میزان چری بدن شما کاهش یابد پس به‌ جای تمرکز بر زیاد عرق کردن بر شدت تمرین خود بی افزاید تا بتوانید چربی بیشتری بسوزانید. با انجام فعالیت‌های بدنی، بدن تلاش می‌کند تا دمای خود را با مکانیزمی به نام عرق کردن کاهش دهد.

رابطه تعریق زیاد و کبد چرب چیست؟

از جمله علائم کبد چرب می‌توان به تعریق زیاد بدن اشاره کرد. علائم کبد چرب عبارتند از:

  • زرد بودن بار روی زبان
  • زرد بودن سفیدی اسکلروز چشم
  • کک‌ و مک و لک صورت
  • ترش کردن و ریفلاکس گوارشی
  • طعم دهان تلخ و بدمزه صبحگاهی
  • جوش صورت و پشت کمر و روی بازوها
  • عصبانیت و پرخاشگری
  • زود از کوره دررفتن
  • ریزش موی شدید
  • احساس مورچه روی در نواحی مختلف بدن و خونریزی‌های شدید عادت ماهیانه در زنان

رابطه تعریق زیاد و کبد چرب را می‌توان تلاش بدن برای خارج کردن بار اضافی کبد عنوان کرد. در زمان عرق کردن بدن تلاش دارد تا دمای داخلی خود را تنظیم کرده و بسیاری از مواد نامطلوب داخلی را از طریق سطح پوست خارج کند. در کسانی که دچار بیماری کبد چرب هستند عموماً مواد نامطلوبی مانند قند و چربی بدن به دلیل عملکرد ناقض کبد از آن خارج نمی‌شود. رابطه تعریق زیاد و کبد چرب در حقیقت تلاشی نا فرجام برای به تعادل رسیدن سیستم داخلی بدن است.

کلام پایانی

چنانچه عرق کردن زیاد ادامه پیدا کند و میزان کافی آب و املاح لازم به بدن نرسد، ممکن است مشکلات جدی برای بدن همراه داشته باشد. در پاسخ به دلیل تعریق زیاد صورت چیست و چگونه می‌توان آن را برطرف کرد؟ باید بدانید که امروزه روش‌های مختلفی ازجمله درمان‌های گیاهی، جراحی و حتی قرص‌ها و کرم‌های مختلفی برای این منظور وجود دارد.

همچنین میتوانید مقاله انواع تیپ بدنی و سوخت و ساز آن ها را نیز مطالعه کنید.

درج دیدگاه

عضویت در لایو اینستاگرام