ارتباط چاقی با افسردگی

چاقی و افسردگی ارتباط مستقیمی باهم دارند؛ کاهش وزن حتی وقتی خوشحالی هم کار سختی است. در زمان افسردگی لاغر شدن بسیار سخت‌تر می‌شود. چاقی و افسردگی دست در دست هم دارند، به ‌نحوی ‌که تحقیقات نشان می‌دهند نرخ افسردگی در افراد چاق بسیار بیشتر از افرادی است که وزن طبیعی دارند.

ارتباط چاقی و افسردگی چیست؟

هر چند همیشه این طور نیست و به‌طور دقیق نمی‌توان گفت تمام افسرده‌ها، چاق هستند یا تمام چاق‌ها، افسرده خواهند شد. اما تحقیقات نشان می‌دهند بروز هم‌زمان اضافه وزن و افسردگی در دهه حاضر بیشتر شده است. به‌طور خاص، زنان بیشتر از مردان در معرض خطر بروز هم‌زمان چاقی و افسردگی قرار دارند. تحقیقات نشان می‌دهند اختلالات خلقی مسئول ۱ مورد از هر ۴ مورد چاقی است.

سؤال مهم اینجاست که آیا اضافه وزن باعث افسردگی می‌شود یا افسردگی به چاقی منجر می‌شود؟

در حالی که هیچ گونه پاسخ قطعی به این سؤال وجود ندارد، برخی از متخصصان چاقی بر این اعتقادند که قبل درمان اضافه وزن، بیمار باید افسردگی و سایر اختلالات خلقی خود را درمان کند.

یکی از علائم اختلال افسردگی اساسی نا امیدی است، بدین صورت بیمار احساس می‌کند که هیچ کاری برای بهتر شدن شرایط از دستش بر نمی‌آید.

هر چه شخص مدت بیشتری با چاقی زندگی کرده باشد، تلاش برای کاهش وزن سخت‌تر می‌شود به‌خصوص اگر بارها قبلاً تلاش کرده باشد و شکست خورده باشد.

چرا افسردگی و اضافه وزن باهم مرتبط هستند؟

بیایید به تمام احتمالات ارتباط افسردگی و چاقی فکر کنیم. چاقی کودکان اغلب منجر به تمسخر و حذف آنها از فعالیت‌های همسالان می‌شود که می‌تواند موجب بروز مشکلات مربوط به تصویر از بدن، انزوای اجتماعی و عزت‌نفس شود. اضافه وزن جدی در هر سنی منبع اصلی نا رضایتی، ناراحتی و ناامیدی است. از سوی دیگر، وزن اضافی معمولاً باعث درد مزمن مفصل و اندام می‌شود و باعث می‌شود شخص نتواند از رفت‌وآمد، زندگی یا ورزش لذت ببرند.

بیماری‌های جدی مانند دیابت، فشارخون بالا و آپنه خواب می‌توانند زندگی شخص را تهدید یا کوتاه کنند. افراد دارای اضافه وزن اغلب در دریافت خدمات از سوی خطوط هوایی، فروشگاه‌های بزرگ، شرکت‌های بیمه و حتی پزشکان مورد تبعیض قرار می‌گیرند.

اگر مبتلا به افسردگی باشم، آیا در معرض خطر چاقی قرار دارم؟

مبتلایان به افسردگی یا اضطراب به دلیل بیماری خود یا مصرف داروهای ممکن است دچار افزایش یا کاهش وزن شوند. افسردگی و اضطراب هر دو می‌توانند با پرخوری، انتخاب‌های نامناسب غذایی و کم‌تحرکی همراه باشند. با گذشت زمان، افزایش وزن ممکن است در نهایت منجر به چاقی شود.

حدود 43 درصد بزرگسالان مبتلا به افسردگی، هم‌زمان چاق نیز هستند. به همین ترتیب، کودکانی که افسرده هستند، نسبت به کودکانی سالم، معمولاً BMI بالاتری دارند.

اگر دچار اضافه وزن و چاقی باشم، آیا من در معرض افسردگی قرار دارم؟

چاقی و افسردگی دست در دست هم دارند و وزن بالا اغلب با مسائل عاطفی مانند غم، اضطراب و افسردگی همراه است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۰ نشان داد که افراد چاق ۵۵ درصد بیشتر از افرادی که وزن نرمال دارند، در معرض خطر ابتلا به افسردگی قرار دارند.

چاقی و هر نوع مشکل وزن، حتی لاغری بیش‌ازحد، می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی جسمی شود، از جمله:

  • درد مفصل
  • دیابت
  • فشارخون
  • بیماری قلبی

و در بین آنها، احتمال افسردگی نیز وجود دارد.

آیا استرس در ابتلای همزمان به چاقی و افسردگی مؤثر است؟

استرس فاکتور کاملاً دخیل در اضافه وزن و افسردگی است. به عنوان مثال استرس و اضطراب مزمن می‌تواند منجر به افسردگی شود. به همین ترتیب، استرس می‌تواند باعث شود شخص به غذا به عنوان مکانیسم کنار آمدن با مشکلات روانی رو بیاورد. که می‌تواند منجر به افزایش وزن و در نهایت چاقی شود.

در طرف مقابل، استرس همچنین می‌تواند منجر به کاهش وزن یا سایر عادات غذایی نامنظم شود. تحقیقات بر روی نوجوانان، وقایع استرس‌زای زندگی مانند زورگویی و تمسخر به خاطر وزن را با افسردگی مرتبط دانسته‌اند. این امر خصوصاً در مورد جوانان دارای اضافه وزن یا چاقی صادق است.

کاهش استرس یکی از اولین روش‌های درمانی برای چاقی و افسردگی است. وقتی بتوانید احساسات مربوط به استرس و اضطراب خود را کنترل کنید، می‌توانید به‌راحتی با سایر مواردی که منجر به افسردگی و چاقی می‌شوند، نیز مقابله کنید.

استراتژی‌های پیشگیری از چاقی و افسردگی متفاوت است، اما بسیاری از آنها همپوشانی دارند. برای مثال:

  • فعالیت بدنی: ورزش یک روش عالی برای تقویت اندورفین‌های طبیعی مبارزه با افسردگی، کاهش یا حفظ وزن و در کل رسیدن به احساس بهتر است. برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که ورزش حداقل یک‌بار در هفته می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی در علائم افسردگی داشته باشد. همان‌طور که گفته شد، ورزش در دوره ابتلا به افسردگی به دلیل فقدان انگیزه می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. برداشتن گام‌های کوچک در ابتدا برای مثال حتی ۱۰ دقیقه ورزش روزانه ممکن است به شما کمک کند تا به‌طور منظم ورزش کنید.
  • مشاوره: درمان و مشاوره می‌تواند رویکردی شگفت‌انگیز برای بسیاری از موضوعات از جمله هم‌زمانی چاقی و افسردگی باشد. یک درمانگر یا روان‌پزشک می‌تواند به شما در پردازش عوامل عاطفی مؤثر در ابتلا به هر دو عارضه کمک کند.
  • پیگیری برنامه درمانی: اگر پزشک تغذیه، روان‌پزشک یا روانشناس هر دو بیماری را در شما تشخیص داده‌اند، احتمالاً برای شما برنامه درمان، دارودرمانی و تغییر در رژیم غذایی تجویز شده است. پایبندی به این دستورالعمل‌ها و صادق بودن در جلسات درمان تنها راه برای به حداقل رساندن عوارض جانبی و رها شدن از بند مشکلات است.
کلام پایانی

افرادی که دچار چاقی و افسردگی هم‌زمان هستند، چه باید بکنند؟ تحقیقات نشان می‌دهند که روان‌درمانی، مشاوره و بررسی علل زمینه‌ساز هر دو مشکل می‌تواند برای بیمار مفید باشد. مشاور می‌تواند با حرف زدن و آموزش استراتژی‌های مفید عزت‌نفس، اعتمادبه‌نفس و اراده مراجع را تقویت کند.

به‌علاوه، در جلسات مشاوره افسردگی مشخص خواهد شد که آیا چاقی به افسردگی منجر شده است یا افسردگی به چاقی. و این کمک می‌کند که طرح درمان و تمرکز آن بهتر انجام شود.

همچنین می‌توانید مقاله رژیم لاغری کتوژنیک را نیز مطالعه کنید.

درج دیدگاه

عضویت در لایو اینستاگرام