آکنه چیست؟

آکنه نوعی بیماری مزمن و التهابی پوستی است که باعث ایجاد لکه و جوش هایی به خصوص در صورت، شانه ها، پشت، گردن، سینه و بالای بازوها می‌شود.

جوش های سر سفید، جوش های سر سیاه، کیست ها و ندول ها انواع آکنه هستند و این بیماری شایع ترین بیماری پوستی در جهان است. این وضعیت معمولاً با فعال شدن غدد چربی در دوران بلوغ روی می‌دهد، اما می‌تواند در هر سنی بروز کند. این شرایط خطرناک نیست اما می‌تواند زخم‌های پوستی برجای گذارد.

این غدد چربی تولید می‌کنند و در مردان و زنان، توسط هورمون های مردانه که از غدد فوق کلیوی ترشح می شوند، تحریک ‌می شوند. درمان های موثر آکنه برای درمان جوش های موجود و جلوگیری از ایجاد جوش های جدید در دسترس هستند. علاوه بر این، درمان های زیبایی می تواند به کاهش جای زخم و تغییر رنگ پوست ناشی از آکنه کمک کند.

انواع آکنه

جوش ها از نظر اندازه، رنگ و میزان درد متفاوت هستند. جوش ها ممکن است در قالب های زیر باشند:

  • جوشهای سرسیاه: برجستگی‌های کوچک سیاه یا زردی که روی پوست ایجاد می‌شوند. علت سیاه بودن این جوش‌ها تولید رنگ توسط لایه داخلی فولیکول مو می‌باشد.
  • جوش‌های سرسفید: ظاهری شبیه به جوش‌های سرسیاه دارند، اما ممکن است سفت‌تر باشند و در صورت فشردن خالی نشوند.
  • پاپول‌ها: برجستگی‌های قرمز کوچکی که ممکن است حساس یا دردناک باشند.
  • پوسچول‌ها: شبیه به پاپول‌ها با نوک سفید، ناشی از تجمع چرک، هستند.
  • ندول‌ها: توده‌های سفت بزرگی که در زیر سطح پوست ایجاد می‌شوند و ممکن است دردناک باشند.
  • کیست: شدیدترین نوع آکنه؛ توده‌های بزرگ پر از چرک هستند و بیشترین خطر ایجاد محل زخم دائمی (اسکار) را دارند.
آکنه چگونه ایجاد می‌شود؟

فولیکول های مو با فراوانی بیش از حد سلول های طبیعی پوست مسدود می شوند. این سلول‌ها با سبوم (ماده چربی) ترکیب می‌شوند. غدد تولید کننده سبوم که به غدد سباسه معروف هستند در دوران نوجوانی بزرگ می شوند و تولید سبوم افزایش می یابد.

غدد چربی متعددی در صورت، گردن، قفسه سینه، قسمت بالایی پشت و بازوها وجود دارد. افزایش تولید سبوم باعث رشد بیش از حد باکتری به نام کوتی باکتریوم (پروپیونی باکتریوم) آکنه می شود که به طور معمول روی پوست زندگی می کند.

التهاب در نتیجه رشد بیش از حد باکتری یا عوامل دیگر رخ داده که می تواند منجر به پارگی فولیکول و تشکیل جوش قرمز یا حساس شود.

علل آکنه

استرس: استرس روانی احتمالاً می تواند آکنه را بدتر کند. در چندین مطالعه روی دانش‌آموزان، به نظر می‌رسد که شدت آکنه در زمان‌های افزایش استرس بدتر می‌شود.

تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی در دوران نوجوانی باعث بزرگ شدن غدد چربی شده و تولید سبوم افزایش می یابد. در اکثر افراد مبتلا به آکنه، سطح هورمون ها طبیعی است، اما غدد چربی نسبت به هورمون ها بسیار حساس هستند.

عوامل خارجی: لوازم آرایشی مبتنی بر روغن ممکن است در ایجاد آکنه نقش داشته باشد. روغن ها و مواد موجود در محصولات مو نیز می توانند ضایعات پوستی را بدتر کنند. محصولات مبتنی بر آب یا “غیر کومدوژنیک” کمتر احتمال دارد آکنه را بدتر کنند.

درمان آکنه

بهترین درمان برای آکنه وجود ندارد و گاهی اوقات ترکیبی از درمان ها توصیه می شود. از آنجایی که ضایعات آکنه حداقل هشت هفته طول می کشد تا بالغ شوند، قبل از تصمیم گیری در مورد مؤثر بودن درمان باید حداقل دو تا سه ماه از یک درمان استفاده کنید.

محافظت در برابر آفتاب: برخی از درمان های آکنه حساسیت پوست را به نور خورشید افزایش می دهند (به عنوان مثال، رتینوئیدها، داکسی سایکلین). برای به حداقل رساندن آسیب پوست در اثر نور خورشید، از قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید خودداری کنید و قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید از کرم ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر که طیف وسیعی دارد هم نور UVA و هم UVB را مسدود می کند.

مرطوب کننده‌ها: استفاده از مرطوب کننده خشکی و لایه برداری پوست را که از عوارض جانبی رایج برخی از درمان های آکنه است، به حداقل می رساند. مرطوب کننده هایی که برچسب “غیر کومدوژنیک” دارند کمتر احتمال دارد منافذ پوست را مسدود کنند.

چگونه می‌توان از بروز آکنه پیشگیری کرد؟

مانند بیشتر رخدادهای زندگی، آکنه نیز همیشه کاملاً تحت کنترل فرد نیست. با این وجود، چندین نکته کلیدی وجود دارد که برای کمک به پیشگیری از بروز آکنه توصیه می‌شود.

هرگز با آرایش به رختخواب نروید:

برچسب ها را چک کنید: هنگام خرید محصولات آرایشی و مراقبت از پوست، همیشه به دنبال عبارت (غیر کومدون زا ”) ، “oil-free (بدون روغن)” یا “won’t clog pores (منافذ پوستی را مسدود نمی کند)” باشید.

از مصرف روغن های صورت و محصولات موهای حاوی روغن خودداری کنید:

برخی از لکه های آکنه واقعاً آکنه نیستند، اما تغییرات رنگی پس از التهاب ناشی از ضایعات آکنه قبلی یا کندن آکنه یا جوش هستند. برای جلوگیری از تیره شدن این لکه ها، هر روز از ضد آفتاب با SPF 30، آبرسان یا روشن کننده استفاده کنید.

تفاوت آکنه و جوش چیست؟

آکنه اصطلاح پزشکی برای جوش است و هر دوی این کلمات برای اشاره به یک مشکل پوستی به کار می‌روند.

علائم آکنه چیست؟

آکنه بیشتر در قسمت‌های زیرین پوست ایجاد می‌شود:

  • صورت: جوش صورت تقریباً در همه افراد مبتلا به آکنه دیده می‌شود.
  • پشت و کمر: جوش در این نواحی در بیش از نیمی از افراد مبتلا به آکنه ایجاد می‌شود.
  • قفسه سینه: جوش در این قسمت حدود 15٪ از افراد مبتلا به آکنه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
کلام پایانی

آکنه شایعترین مشکل پوستی است. جوش‌ها زمانی به وجود می‌آیند که منافذ پوست با سلول‌های مرده پوستی و چربی مسدود شوند و باکتری‌ها در آنها تجمع پیدا کنند.

پزشک برای درمان آکنه می‌تواند داروهای مختلفی تجویز نماید. هیچ دارو یا ترکیبی که برای همه افراد بهترین اثر را داشته باشد، وجود ندارد. بلکه اغلب لازم است تا با امتحان راهکارهای مختلف، بهترین روش درمانی برای هر فرد پیدا شود.

همچنین می‌توانید مقاله چگونه شکم و پهلو را با رژیم سریع لاغر کنیم؟ را نیز مطالعه کنید.

درج دیدگاه

عضویت در لایو اینستاگرام